KONRAD WYREBEK
Konrad Wyrebek is een jonge Engels-Poolse kunstenaar die leeft en werkt in London. Voor het ontwerpen van zijn schilderijen past hij een speciale techniek toe op basis van digitale beelden die hij via speciale software fouten laat vervormen tot pixel-clusters: “data error” pictures noemt hij het resultaat. Naarmate hij het beeld verder bewerkt, vervaagt het oorspronkelijke beeld geleidelijk tot er een bijna abstract gedigitaliseerd beeld overblijft met uitsluitend dergelijke pixel-clusters, groot en klein: pixelatie noemt hij dat.
De pixelatie is niet uniform bij Konrad Wyrebek. Alhoewel het ganse beeld te herleiden is tot vierkantjes en rechthoekjes is er enorm veel variatie in de grootte en kleur ervan. Sommige zijn groot, sommige zijn klein, sommige zijn plat, sommige zijn hoog, sommige zitten binnen een groter, sommige overlappen verschillende andere vierkanten. Maar door die verscheidenheid in pixelatie ontstaat er een interne spanning en dynamiek die het schilderij een levendig, zelfs dansend en trillend karakter geeft. De variatie in pixelgrootte laat ook toe om soms een gedetailleerd beeld te behouden en een gevoelige impressie weer te geven. De pixelatie leidt absoluut niet tot een vereenvoudiging van het beeld.
Eenmaal het beeld ‘gepixeleerd’ is wordt het op doek overgebracht en begint het echte schilderwerk. Iedere pixel wordt minutieus geschilderd, soms geaccentueerd in een donkere kleur. Er wordt veel tape gebruikt om de randen van de pixels haarscherp te houden, maar dat neemt niet weg dat de uitvoering veel arbeid en tijd kost.