JAN VANRIET
Het werk van schilder Jan Vanriet is doordrongen van de gewelddadige geschiedenis van de 20ste eeuw. Het verhaalt van oorlog en vernietiging, verdwijning en vervolging, van het lot dat mensen treft: pogroms, moord, vlucht, verlies van familie en identiteit. De Tweede Wereldoorlog, stalinisme, nazisme, Mauthausen — de familiegeschiedenis van Vanriet is er nauw mee verweven. Het door de oorlog geïnspireerde werk van Jan Vanriet is voor het eerst bijeengebracht in de tentoonstelling 'Gezichtsverlies’. Niet toevallig is ‘Gezichtsverlies’ te zien op een unieke plaats voor de Tweede Wereldoorlog in België: Kazerne Dossin: het verhaal van het menselijk tekort, het indrukwekkende getuigenis van een groot en gepassioneerd schilder.
Jan Vanriet is de kunstenaar van de paradox. Vaak wordt hij omschreven als een “literair schilder”. Hij is zowel dichter als schilder. Stijl en verhaal zijn voor hem van even groot belang. Vanriet zegt nadrukkelijk dat zijn werk een boodschap heeft. Toch is het niet altijd meteen duidelijk waar een schilderij over gaat. Hij nodigt ons uit om langzaam te kijken. Jan Vanriet is altijd geëngageerd geweest, politiek en artistiek. Dat engagement heeft hij evenwel lang buiten zijn beeldend werk gehouden, hij ventileerde dat liever in geschriften.
Jan Vanriet mengt, transformeert en assembleert beelden in dunne opeenvolgende lagen van transparante verf met een sober kleurgebruik tot er nieuwe betekenissen ontstaan. In zijn schilderijen heerst vaak oorverdovende stilte. Zijn werk is vaak ook van een bevreemdende , poëtische schoonheid. De schoonheid van de gruwel, de poëzie van het onheil.